adhd

CAMILLA HAMMARIN – TJEJEN MED ADHD

♡ WTF KAN TJEJER HA ADHD? ♡ JEPP! OCH FÖR MIG SER DET UT SÅHÄR: ♡
Tänk dig den där tjejen i klassrummet/grupparbetet som under föreläsningarna sover. Alltså bokstavligen talat SOVER. Pga uttråkning. Ja, jag somnar på riktigt. (Det är väldigt jobbigt. Jag kan inte styra det, men det hände under hela min skolgång. Om föreläsningen är för simpel och jag ändå TVINGAS sitta kvar- ja då stänger min hjärna ner och trycker på snooz-knappen. Jepp, detta ÄR rent fakta)…

… Sen när ni har idrott så verkar det som att det är en heeeelt annan person i den där tjejen. Hon springer omkring och deltar i varje liten grej. Om ni spelar volleyboll så är hon den som kastar sig mot marken för att rädda bollen, utan att märka att hon vrickade handleden samt började blöda av skavsåren… Ni skrattar tillsammans med hennes för att hon är så knasig ibland. Men skratta aldrig ÅT henne. Hon är den som otåligt springer och hämtar bollen när den hamnar långt utanför planen. Hon är den som är i ständig rörelse. Den där kompisen som alltid hjälper dig när du ber om det.

… Efter idrotten så har ni Bild. Vårt energiknippe sitter nu heeeelt inne i sitt ritblock, vilket tar slut redan efter en vecka… Bildlärarna antingen älskar eller hatar henne… Du kan aldrig bestämma dig för om hon är “för mycket” eller “för lite”… Lärarna klagar ANTINGEN på att hon inte “deltar aktivt i klassrummet” ELLER att hon tar över hela rummet med sina frågor och diskussioner…

… Nästa skoldag när ni har grupparbete. Du hamnar i samma grupp som henne och DET MÄRKS. Hon har så många idéer, FÖR många! De ba sprutar ut, som värsta speed of sound. Hon har tusen olika förslag på hur ni ska göra er presentation, och till slut så blir det nästan som att hon gör hela arbetet själv eftersom hon blir så trött på att ni andra går i normal hastighet, istället för att vara speedade som hon…

… Sen när ni ska göra utvärderingen och kolla upp lite granskningar i biblioteket, asså vafaaan då har hon SOMNAT IGEN? What? Alla blir irriterade….

Flera år senare, när ni gått ut alla skolor och alla har normala 9-5-jobb… då är hon fortfarande den där energiska personen som ANTINGEN sover eller är hyperaktiv? Hon har ingen ordning på sitt liv. Är entreprenör och jobbar med minst tio olika aktörer samtidigt. Troligtvis är hon på väg att bränna ut sig, eller så har hon redan gjort det. Hon kämpar fortfarande med att passa in i samhället (igen). Vissa dagar verkar det omöjligt…

Och ibland (=varje dag) så råkar hon hyper-fokusera på någonting som de flesta bara skulle låta passera i bakgrunden. Hon kanske stannar för att lukta på blommorna, hon kanske börjar prata med någon på bussen för att den hade snygga skor. Eller så ba råkar hon skriva en hel novell till nån stackare på Tinder, bara för att hen frågade hur det var att ha adhd som tjej.
Plötsligt har hon energin att skriva en välformulerad argumenterande text till en främling på internet. Trots att hon egentligen måste spara energin och tiden till vuxengrejer. Betala räkningarna, laga middag, och fixa ett “riktigt jobb”… men så kom det upp något som distraherade henne, och nu är hon helt utpumpad av hyperfokus-momentet. Ja nu är hon, från ingenstans – POFF ba – såpass överstimulerad att hon måste ligga ner och vila i några minuter.
Faan. Inte igen.
Ingen förstår sig riktigt på hennes energiflow.

Den där tjejen… Det är jag! Varje dag, varje minut och varje sekund utav mitt liv. Jag är en tjej med adhd, och jag försöker fortfarande hitta ett sätt att leva med denna okontrollerbara energi. It’s bothly a blessing and a curse alltså! Oftast är det häftigt att ha detta ständiga flöde (snarare FLOD) av tankar. Jag kan alltid lösa ett problem på jobbet, eller en tvist mellan två människor. Jag kan fånga publikens uppmärksamhet, jag kan måla upp en bild utan att använda pennor, och jag tänker snabbare än de flesta.
Ibland är det förjävligt. Men det är inte pga min adhd. Det är pga att vårt SAMHÄLLE inte är anpassat för personer som mig.

Så när jag säger att saker funkar annorlunda för mig pga min adhd: tro inte att det är någon slags undanflykt eller ursäkt. “ADHD” är ju ERAT ord på MIG för att ni anser MIG vara annorlunda.

Men för mig finns inget annat, jag föddes såhär. Det din hjärna har, “arbetsminnet”, det har inte min hjärna. Den har en jävla massa andra sköna superpowers istället!

Jag är en tjej med adhd. Och för mig funkar det såhär :)

—-

side note:
Denna text har tidigare publicerats den 14 april på min facebooksida.
Om du vill dela facebook-versionen utav denna text klickar du här och klickar på “Dela”.

Såhär kom det sig att jag började skriva om detta:
I april när jag använde dejting-appen Tinder så frågade en kille hur min adhd yttrar sig. Han frågade antagligen eftersom adhd/add tros vara ovanligt hos tjejer (Facit: Det är LIKA VANLIGT men tjejer har uppfostrats att gömma det. Därav är mörkertalet enormt stort. Mer om det i ett kommande inlägg).
Medan jag skrev svaret insåg jag hur mymlans SPOT ON texten kändes. Jag postade den även på facebook, bland annat i adhd-grupper, och responsen blev helt ENORMT POSITIV! Många använder min beskrivning ovan för att förklara för sin omgivning hur de fungerar. Gör det gärna du med, och kom ihåg den inte kan appliceras på ALLA människor. Det finns många olika typer av ADHD, och denna text beskriver endast hur adhd yttrar sig hos mig (Camilla Hammarin).

—-

 

♡  ♡  ♡  ♡  ♡  ♡  ♡